FC Barcelona nu a cunoscut gustul infrangerii impotriva gruparilor daneze

FC Barcelona este neinvinsa in confruntarile directe avute cu echipele daneze in cupele europene, detinand un record care consta in 8 victorii si doar doua rezultate de egalitate.

Meciul din aceasta seara contra gruparii FC Copenhaga va fi cea de-a 11-a intalnire directa cu vreo echipa daneza. Prima disputa avuta vreodata cu grupari din emisfera nordica a Europei dateaza din anul 1955, atunci cand echipa catalana intalnea in Cupa Oraselor Targuri, ( viitoarea CUPA UEFA), actuala Europa League, cea mai buna selectionata a capitalei Copenhaga. Atunci jucatorii blaugrana au dispus de acest adversar intr-o dubla mansa cu scorul general de 7-3, victorie cu 6-2 si rezultat egalitate pe taram danez, 1-1. Au fost nevoie de inca 15 ani pentru ca FC Barcelona sa joace impotriva unei alte echipe daneze si destinatia s-a numit FK Odense, intalnirea avand loc tot in Cupa Oraselor Targuri. Atunci, catalanii au dispus de aceasta echipa cu scorul general de 6-0 dupa o dubla mansa, obtinand doua victorii concludente.

Aarhus a fost antepenultima grupare daneza care s-a intalnit cu colosul din Catalunya. Se intampla in sezonul 1989-1990 al Cupei Cupelor. FC Barcelona a intampinat reale dificultati de a trece de aceasta artagoasa echipa ce-i avea in componenta printre altii pe Stig Tofting sau Marc Rieper, fotbalisti ai caror destine s-au legat mai apoi de grupari puternice care si-au adjudecat cea mai importanta competitie intercluburi de pe batranul Continent precum Hamburg SV, respectiv Celtic Glasgow. Ultima echipa daneza care si-a masurat fortele cu Barça a fost Brondby IF, in doua randuri. Prima data cele doua s-au intalnit in sezonul 1998-1999 al Ligii Campionilor, unde finala a avut loc chiar pe Camp Nou. Danezii n-au putut rezista imensei presiuni catalane si s-au recunoscut invinsi in doua randuri cu acelasi scor, 2-0. Rivaldo stralucea atunci in tricoul blaugrana, dar n-au reusit sa mearga mai departe in Liga Campionilor pentru ca au fost sortiti sa aibe o grupa foarte puternica printre care s-au regasit si Manchester United sau Bayern Munchen, cele doua echipe jucand de altfel finala competitiei.

Cinci ani mai tarziu de la acest eveniment, cele doua echipe se reintalnesc din nou, insa in CUPA UEFA. Celebrul fotbalist danez Michael Laudrup debuta pe atunci sub functia de antrenor si cei care i-au acordat o prima sansa de a se face remarcat au fost cei de la Brondby IF, grupare ce l-a lansat in fotbalul mare. Joan Laporta tocmai devenise noul presedinte al gruparii catalane si-l cumparase cu aproximativ un an in urma pe brazilianul Ronaldinho. Ei bine, cel care avea sa cunoasca consacrarea pe Camp Nou i-a predat o lectie de fotbal lui Laudrup senior, FC Barcelona invingand intr-o dubla mansa cu scorul general de 3-1, in urma a doua victorii mai grele decat se asteptau multi.

Lasă un comentariu