FC Barcelona – Cantec pentru prieteni

Ziua marelui El Clasico s-a terminat en-fanfare pentru destinele clubului infiintat de catre Joan Gamper, catalanii invingandu-i fara drept de apel pe Real Madrid, scor final 5-0.

Cum intotdeauna exista personaje care apreciaza permanent spectacolul, eu astazi am sa dezvalui in premiera o poveste incredibila petrecuta in timpul anilor 30 si care reprezinta punctul de reper din viata fiecarui fotbalist ce apara culorile clubului FC Barcelona in prezent.

Razboiul Civil a reprezentat un moment care i-a marcat definitiv  pe catalani. Practic a fost declansarea unui nefericit eveniment in care la mijloc erau bazele ocuparii unei file in istorie pentru care peste ani generatiile viitoare sa-si aduca aminte cele intamplate intr-un Razboi total declansat de nespusa dorinta de putere. Generalul Franco era protejatul fascistilor italieni si al nazistilor germani , iar pentru a preveni un eventual dezastru, liderii celor doua mari puteri de atunci au fost nevoiti sa apeleze nastrusnic la o nedorita situatie: bombardament total asupra celor care nu au fost de acord cu dorintele sale. Era vorba la mijloc despre un conflict iscat in trecut intre lideri ai celor doua puteri existente pe atunci in Spania, cea nationalista, respectiv republicana. Zis si facut. Ordinele liderului madrilen au fost preluate corespunzator in misiune de catre soldatii nationalisti condusi de catre insusi Francisco Franco si astfel s-au produs incidente majore de care nimeni nu vrea sa-si aduca aminte. Timp de 3 ani, republicanii au fost supusi unui nedorit act de barbaritate tipic nemiloasa, iar incheierea Razboiului a fost prilej de bucurie in randul regiunii aparate cu succes de catre acestia.

Terminarea celebrului Razboi Civil iscat din cauza conflictului politic intre simpatizantii celor doua puteri existente pe atunci au devenit principala realizare pentru Generalul Franco si domnia sa a fost pentru mult timp lider absolut asupra Spaniei. Republicanii au reusit in cei 3 ani de Razboi sa apere cu darzenie cel mai important oras pentru ei, Barcelona. Acest lucru l-a deranjat profund pe General si in aproape 4 decenii de putere absoluta asupra tarii a incercat diferite metode tipic comuniste pentru a stopa oarecum ascensiunea sportului catalan. Francisco Franco a decurs din nou la metode deranjante pentru vietile nevinovate care au fost nevoite sa-si acorde din timp acolo sus in Ceruri. Madrilen cum se stia, Franco a ordonat nemilos sa fie executati nesilit absolut toti membrii care conduceau pe atunci destinele clubului infiintat de catre Joan Gamper. La ordinele sale a cazut victima domnul Josep Sunyol, presedinte pe atunci la FC Barcelona. Aceasta dovada de lasitate nu a fost gustata de catalani si in absolut toate partidele jucate au creat un adevarat infern pentru liderii puterii in Spania. Aceeasi neiertatori soldati ai Generalului Franco au facut dezastru in orasul catalan in anul 1938, la doi ani de la moartea lui Sunyol. Din cauza faptului ca a fost tradata nationalitatea iberica tocmai catre Mexic si Franta, nationalistii au oferit un nou bombardament nemilos asupra localitatii in asa fel incat misiunea lor sa ia sfarsit. N-a fost gustat deloc acest gest demn de o frustrare sufleteasca destul de exagerata, plina de putere dictatoriala si mai tarziu, aceste efecte s-au intors definitiv in calea lui Franco, care a parasit Pamantul intr-un moment tare nedorit de catre el.

Aceste demonstratii nemiloase au avut un efect benefic in randul regiunii catalane, cat si nu numai. Acest fenomen dictatorial s-a simtit cel mai mult in sufletele catalanilor care cu trecerea timpului au devenit personaje orgolioase care si-au aratat mandria inainte de toate, in absolut orice domeniu public. Timpul trecea si odata cu el totul devenea un sentiment foarte placut pentru catalani. Moartea lui Franco petrecuta in anul 1975 a produs in regiune o bucurie de nedescris si acest lucru a aratat tuturor pe atunci cat de dure au fost evenimentele in care erau tratati fara mila de catre nationalisti. Cei care au ocupat functia de presedinte al gruparii blaugrana au avut datoria de a aminti tuturor angajatilor sai cele petrecute in urma cu multi ani  pentru a-i face sa inteleaga care este rostul aducerii diferitilor sportivi in cadrul clubului. Aceasta obligata misiune de natura orgolioasa a avut urmari fericite in randul celor care au primit provocarea de a imbraca tricoul blaugrana. Ani la rand de la celebrul Razboi Civil, toata lumea implicata in acest fenomen s-a comportat remarcabil si a produs o bucurie fantastica in randul conationalilor. Revenind in zilele noastre, meciul de azi-noapte a fost dovada unui orgoliu sufletesc desavarsit, iar scorul final aratat pe tabela a demonstrat tuturor celor care au privit cel de-al 161-lea El Clasico ca indiferent de evenimentul jucat, catalanii isi apara cu maretie orice teritoriu, fie el sportiv. Daca va aduceti aminte dragi prieteni de un nefericit accident petrecut in tara noastra dupa intrarea in milleniul 3, veti intelege cu adevarat misterul unei demonstratii totala de devotament blaugrana. Partida de azi-noapte a fost intr-un moment in care clubul sarbatorea 111 ani de la infiintare, dar mai presus de orice aniversare fotbalistii le-au adus un ultim omagiu bravilor soldati republicani care au rezistat asaltului impus de Generalul Franco. Catalanii de obicei stiu sa-si apere compatriotii foarte bine, iar azi-noapte s-a dovedit ca nu se uita prea usor cele intamplate in Razboiul Civil Spaniol.

3 gânduri despre “FC Barcelona – Cantec pentru prieteni

  1. Pingback: Blogul Suporterilor Catalani implineste astazi un an de la aparitie | Blogul Suporterilor Catalani

  2. Pingback: Prefata meciului FC Barcelona – Real Madrid | Blogul Suporterilor Catalani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s