Istoria sectiei de handbal

Sectia de handbal a clubului a fost infiintata oficial pe data de 29 Noiembrie 1942 de catre Enrique Pineyro,insa sunt vorbe precum echipa de handbal disputa meciuri amicale in anii 30,insa nimic nu e sigur in acest caz,doar un presupus zvon menit sa imbunatateasca cunostintele fanilor despre sectia de handbal a clubului.

Suprinzator sau nu,handbalul se juca prin anii 40 precum fotbalul,11 persoane jucand pe un teren de fotbal si nu ca in zilele noastre cu 7 jucatori de fiecare echipa in parte.

Succese multe in 11 oameni pe teren

Sectia de handbal a cunoscut multe succese jucand in 11 jucatori.

Echipa a castigat de 3 ori consecutiv dubla campionat in Catalunya,respectiv Spania,pe la mijlocul anilor 40,practic acest lucru intamplandu-se imediat dupa infiintarea sectiei.

Sfarsitul anilor 40 si inceputul anilor 50 au fost de asemenea benefice pentru jucatorii de atunci,in perioada 1949-1951 clubul a cunoscut una dintre cele mai de succes perioade din istoria clubului.

Numai putin de 3 titluri ale Spaniei si 4 ale Catalunyei au fost castigate cu o dorinta iesita din comun,spre bucuria fanilor nerabdatori de a vedea o noua echipa a asociatiei glorioasa precum celelalte doua de pana atunci,sectiile de fotbal si basket.

In anii 60 s-a introdus regula de 7 jucatori,cea din prezent

FC Barcelona a trecut la regula de 7 jucatori in teren impusa de federatia spaniola,insa acest lucru nu a fost tocmai benefic pentru jucatori,de abia pe la sfarsitul anilor 60 a fost nevoie pentru ca sectia de handbal a clubului sa fie incoronata campioana a Spaniei si a Cupei Regelui.

Arena Palau Blaugrana a fost gazda echipei in privinta jocurilor disputate in 7 jucatori de camp si s-a dovedit pana in zilele noastre ca a fost arena sporturilor de sala ale asociatiei,vezi basket,handbal sau futsal.

Anii 70 au fost dominati copios de catre echipele Granollers,Athletico Madrid si Calpisa,aceste echipe de handbal fiind la acea data cele mai puternice din Spania,iar Barcelona a avut privilegiul de a castiga numai 2 cupe si un campionat.

A urmat una dintre cele mai glorioase perioade din istoria sectiei

Inceputul anilor 80 a fost benefic pentru sectia de handbal a clubului,numai putin de 2 cupe ale Regelui si un campionat au fost castigate de jucatori,asta pana la aducerea unui anume domn Valero Rivera.

Cu Valero Rivera la timona sectia de handbal a cunoscut gloria in acest sport nu numai in Spania ci si in Europa.

Numai putin de 5 campionate castigate la rand intre anii 1987-1992 si de asemenea tot 5 din perioada 1995-2000 sau 9 cupe ale Regelui Spaniei au fost motive de bucurie in randul fanilor de handbal ai sectiei FC Barcelona,care nu-si mai incapeau de mandrie privind cu o deosebita placere faptul ca sectia de handbal a cucerit 19 trofee incepand cu anii 80 si terminand cu intrarea in mileniul III,asta doar in Spania.

Succese impresionante in Europa

Pe langa dominatia suprema din tara,FC Barcelona a cunoscut si laurii de castigatori ai competitiilor europene pe la mijlocul anilor 80,cand echipa a castigat de 3 ori consecutiv Cupa Cupelor,fiind condusi in teren de catre Serrano si Segales,doi handbalisti foarte valorosi la aceea vreme.

Ultimele trofee in Cupa Cupelor au fost pe la inceputul anilor 90,echipa castigand de 2 ori consecutiv aceasta competitie,intre anii 1993-1995.

Mai apoi a inceput dominatia si in cea mai prestigioasa competitie intercluburi din lume,Liga Campionilor.

Primul trofeu de acest gen a fost castigat in anul 1991,iar de la aceasta izbanda a urmat practic ceva de inimaginat pentru orice fan al asociatiei clubului catalan.

Totul a inceput din anul 1995 si s-a terminat 5 ani mai tarziu,echipa de handbal a reusit incredibila performanta de a castiga Liga Campionilor 5 ani consecutivi si de asemenea tot in acest timp s-au incoronat de 4 ori la rand campioni ai prestigioasei competitii europene Supercupa Europei,competitie ce aduna castigatoarea Ligii Campionilor si cea a Cupei Cupelor,a doua competitie ca valoare in handbalul profesionist.

Ramas bun dream-teamului si inceperea unui nou model

Sezonul 2003-2004 a fost ultimul sezon in care legendarul Valero Rivera a mai fost antrenor al handbalistilor si odata cu el s-au retras majoritatea protagonistilor care au reusit sa castige numai putin de 62 de trofee sub mandatul lui Rivera inceput din anul 1984.

Enric Masip,Urdaganrin,O’Callaghan,Guijosa,Ortega sau Xepkin au fost nevoiti sa se retraga din activitate,iar numai doua nume din acestea specificate de catre mine au ramas in conducerea clubului,Masip si O’ Callaghan fiind destinati sa conduca bazele unei noi echipe glorioase de handbal.

Era nevoie practic de un nou antrenor pentru a face din FC Barcelona un nume grandios privind handbalul profesionist.

Alesul a fost Xesco Espar,aceasta instalare in postura de antrenor al echipei fiind una cat se poate de benefica pentru majoritatea.

In ciuda retragerii acestor grandiosi jucatori succesul a continuat.

Condusi in teren magistral de catre David Baruffet,singurul supravietuitor al dream-teamului si de nume noi precum Laszlo Nagy,Skrbic,Iker Romero sau Jerome Fernandez,clubul a continuat traditia si a reusit sa castige a 7-a Liga a Campionilor din palmares,record in acest caz si Liga Asobal,campionatul din zilele noastre in anul 2006.

Ultimul trofeu castigat


Ultimul trofeu adjudecat de handbalisti a fost in anul care a trecut,mai precis pe data de 20 Decembrie,atunci handbalistii au reusit sa adauge inca un trofeu in vitrina sectiei de handbal,victima fiindu-le Ciudad Real,”albii” recunoscandu-se invinsi cu scorul de 34-33.

A fost al 103-lea trofeu castigat de sectia de handbal a clubului FC Barcelona,cea mai de succes sectie din toata asociatia.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s