Pedantul de nevoie intr-un anturaj extrem de armonios

Barça, prin actualul staff condus de catre Gerardo Martino ne-a aratat dupa cinci partide oficiale ca incearca sa restaureze meticulos un anumit nivel de implicare echilibrata din partea tuturor, vizati fiind desigur actualii jucatori avuti la dispozitie.

Ca este recomandat sau nu, veti citi in randurile urmatoare, caci v-am pregatit o analiza ampla a posibilitatilor de a-si forma un statut profesional, obligatoriu in conditiile date, intrucat cel poreclit ”Tata”, un discipol al celebrului Marcelo Bielsa, se afla in fata unei experiente ce necesita mai mult ca oricand o evaluare stricta, deoarece a calcat pe pamant european si nu-i locul potrivit pentru inexactitati, mai ales ca trebuie sa confirme increderea ce-a avut-o in el intreaga conducere administrativa. La prima vedere, pare  extrem de dificil, dar tehnicianul care a fost aproape de a-i opri pe spanioli din calea castigarii titlului mondial in urma cu 3 ani, este pregatit. Din toate punctele de vedere.

Proiectul in sine, acesta cu nivelul implicarii echilibrate, atrage prin simplitatea faptelor sale. Nu conteaza ca te numesti Xavi Hernandez, Andres Iniesta sau Lionel Messi, ceea ce conteaza cu adevarat este ca responsabilul cu pregatirea sa-ti acorde odihna necesara. Doar un individ cu experienta vasta in domeniu, ori Gerardo ”Tata” Martino nu duce lipsa de asa ceva, lucreaza astfel. In cei 15 ani de antrenorat a avut timpul necesar sa constientizeze ca o eventuala trecere in Europa nu l-ar afecta nicidecum in plan profesional, chiar daca presiunea ar fi uriasa. Avand in vedere ca majoritatea isi aloca neincetat timp in privinta completarii unei garnituri de start menita sa ii usureze vizibil activitatea, noua tehnicieni din zece n-ar considera justa rularea aproximativa a intregului lot, mai ales ca n-ar avea suficienta maturitate incat sa gestioneze ireprosabil ”o armata” de personalitati. Nu este cazul domnului Martino, al 4-lea argentinian din istoria de 113 ani a clubului.

Fata de predecesorul sau, aici ma refer desigur la Tito Vilanova, nu este nevoit sa aibe inca din momentul primului meci oficial o anumita idee despre alcatuirea echipei, excesiv de calitativa in acest sens. Se bazeaza exclusiv pe fiecare dintre ei si ii trateaza cu acelasi grad de respect pe toti, cu conditia sa nu-si uite indatoririle catre dumnealui. Altfel esti privit de toata lumea daca observa cu proprii lor ochi ca ii consideri in egala masura la fel de importanti precum Messi, sa zicem. Pana la urma, castigi enorm in simpatie daca procedezi in aceasta maniera si totodata ai meritul de a-i determina pe elevii tai, nu cei consacrati, sa-ti fie alaturi in aventura vietii tale private. Mergand pe aceasta premiza, incerci prin metodele tale, care-s considerate utile, sa initiezi un proces amplu de sporire al combativitatii, evitand in acest fel o problema mai grava ce consta in aparitia indisciplinei.

”Tata” n-are motive sa fie ingaduitor. Jucatorii ce vor avea oportunitatea uriasa sa reprezinte Barça in competitiile europene trebuie sa inteleaga ca printr-o determinare generala reusesti de fiecare data sa invingi absolut orice neintelegere survenita de pe urma neimplicarii in cadrul echipei, ori acest lucru iti permite daca intr-adevar esti in postura unui Marc Bartra, Martin Montoya sau Cristian Tello – jucatori ce se afla inca in studiu de reinitiere intr-un colectiv extrem de puternic din punct de vedere mental, sa constientizezi relationarea antrenor-jucator. Nu-s fotbalisti la fel de mofturosi precum ceilalti. Exista si asemenea caractere in vestiar, dar din cate am observat pana acum, dl. Martino, prin discursurile sale in conferintele de presa, respectiv cele in particular, reuseste intr-o oarecare masura sa detensioneze impecabil atmosfera, explicandu-le fiecaruia motivele intemeiate pentru care au fost alesi sa evolueze sau nu intr-o partida oficiala.

Tocmai de aceea, observam cu totii o coerenta ce poate fi extrem de utila spre sfarsitul stagiunii competitionale, insa in acelasi timp trebuie sa existe solutii viabile de eliminare al carentelor in joc, vizibile in defensiva – eterna necunoscuta in angrenajul echipei de doi ani incoace. Cum incapatanarea conducerii administrative s-a aratat inca odata, tehnicianul argentinian nu poate decat sa spere ca Mascherano, Puyol si nu in cele din urma, Bartra, vor fi in conditii optime de a-si justifica consecventa. Asadar, concluzia finala este ca Gerardo ”Tata” Martino indeplineste 100% calitatile unui individ cu un grad ridicat de sapienta, ce isi cunoaste foarte bine rolul intr-o asemenea situatie, iar cele 3 victorii din cele 5 partide oficiale de pana acum, reprezinta de departe un mesaj pentru pretentiile sale. Nu ii ramane decat sa fie loial conceptiei sale si rezultatele se vor vedea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s