Viata-i dura si trebuie tratata corespunzator

Ca sustinatori ai acestei extraordinare echipe, unica in istoria fotbalului, am dorit cu totii sa credem in posibilitatea baietilor de-a realiza lucruri marete, cu sau fara ajutorul unor indivizi competenti si dornici in acelasi timp sa isi depaseasca asteptarile initiale. Suporterul catalan, pesimist in majoritatea situatiilor in care un tehnician, fie el o legenda a clubului, nu intruneste calitatile unui metodist prin excelenta, ezita intotdeauna sa creada in potentialul celui ce s-a decis irefutabil sa contribuie decisiv la reaparitia darzeniei.

Josep Guardiola i Sala, pe numele sau complet, actualmente antrenor al celei mai titrate echipe nemtesti in existenta, Bayern München, cunoaste foarte bine aceasta situatie oarecum dezarmanta pentru absolut orice om preocupat in mod deosebit de cauza in sine, care nu-i deloc usoara in acest sens si implica mai multi factori de ordin motivational. In cei patru ani alaturi de Messi si compania, dragul nostru Pep ne-a adus intr-o pozitie exceptionala, demonstrand celor ce nu aveau incredere oarba in posibilitatile sale de triumf suprem ca n-aveau absolut niciun motiv sa-l considere un personaj destinat esecului.

Am fost extrem de rabdator cu domnia sa, aflandu-ma la mii de kilometri distanta, intr-o zona predispusa conflictelor de orice fel, banale uneori, asteptand momentul oportun sa fiu partas al ingeniozitatii celui nascut in Santpedor. In ciuda faptului ca deciziile luate de comun acord cu membrii staff-ului tehnic ce viza instantaneu remanierea lotului nu i-au priit la inceput de drum, situatia avea sa se schimbe dramatic in favoarea sa, astfel ca puteam in adancul sufletului meu sa respir adanc mirosul succesului.

Despartirea ulterioara de clubul ce l-a iubit intotdeauna mi-a provocat o senzatie de melancolie profunda, simtita adanc pana-n momentul intrarii in scena a celor ce puteau restitui ordinea si disciplina in interiorul institutiei, vadit dezamagit de plecarea unuia ce reprezenta inevitabil conceptul arhicunoscut culésilor de pretutindeni. Am fost nevoit sa indur umilinte, ca acel 7-0 in dubla mansa cu actuala echipa antrenata de Pep si multe altele, de care nu vreau sa pomenesc catusi de putin. Toate aceste lucruri nu puteau dura o vesnicie, intrucat cei peste 145.000 de socios al echipei noastre de suflet simt cand este momentul unei schimbari, fie ea de natura manageriala. 

luis-enrique-staffS-a cautat indelung varianta castigatoare. De abia dupa aproximativ doi ani, timp in care FC Barcelona a fost condusa pe rand de Tito Vilanova, Jordi Roura pentru o perioada scurta, datorita starii precare de sanatate a fostului asistent al lui Guardiola, respectiv Gerardo Martino, in conditii nu tocmai avantajoase pentru fiecare dintre acestia, stresant in acelasi timp, care ii consuma din punct de vedere mental, omul potrivit stoparii anxietatii existente tocmai se despartise de Celta Vigo.

Luis Enrique Martinez a beneficiat de suportul lui Andoni Zubizarreta, care l-a contactat imediat dupa rezilierea contractului cu gruparea galiciana. Anterior parafarii actelor conform careia a devenit noul responsabil cu aducerea trofeelor in vitrina, ”Lucho” se schimbase in bine. Timpul petrecut in fieful Galiciei l-a determinat sa uite experienta neplacuta prin care a trecut la AS Roma, unde a fost nevoit sa plece pe usa din dos, aratandu-si nemultumirea in public fata de suportul ce nu i-a fost oferit de investitorii americani ai gruparii capitoline.

Fostul idol al tribunelor de pe Camp Nou stia oarecum ca nu exista urma de indoiala in ceea ce priveste sprijinul ce ii va fi acordat de membrii secretariatului tehnic condus de prietenul sau. S-au purtat discutii ample despre aducerea si totodata integrarea fotbalistilor considerati de Enrique ca fiind utili in angrenaj si s-a trecut la actiune pana nu era prea tarziu, deoarece exista posibilitatea ca Barça sa fie victima unor decizii din trecut ce au afectat evident clubul, lucru care s-a si intamplat, de altfel, echipa fiind pedepsita aspru pentru scandalul cu inregimentarea minorilor din inafara Europei.

Zubi impreuna cu Luis Enrique s-au pus de acord in privinta aducerii unor jucatori precum Claudio Bravo, Marc-Andre Ter Stegen, Jeremy Mathieu, Thomas Vermaelen, Ivan Rakitic sau Luis Suarez, cat si implicarea in planurile sale de viitor ale unor canterani precum Rafinha si Gerard Deulofeu, ultimul fiind parte din intelegerea cu FC Sevilla pentru transferul definitiv al croatului, urmand a fi imprumutat si lasat sa-si dezvolte anumite inexactitati alaturi de un discipol al disciplinei ca Unai Emery. Nu ramanea decat ca Luis sa gestioneze ireprosabil avantajul dat de postura in care se afla, extrem de  autoritara in acest sens.

Totul parea in favoarea fostului ajutor de nadejde al filialei blaugrana, rezultatele fiindu-i aliat. In primele opt etape ale stagiunii, baietii au avut o serie de invidiat: sapte victorii si un singur egal. Cu atat mai exceptional a fost acest moment cu cat nu primisera niciun gol in campionat, insa duelul cu rivala traditionala Real Madrid a fost abordat eronat de Luis si iritarea facea loc increderii, dupa inca o prestatie nefasta in detrimentul Celtei de Vigo, culminata cu o infrangere neasteptata, a treia a sezonului dupa cele cu PSG si inca detinatoarea Ligii Campionilor.

O alta serie cu rezultate pozitive, de aceasta data zece victorii si un egal oarecum bizar cu Getafe CF, parea ca il aduc intr-o pozitie de siguranta inaintea sarbatorilor de iarna, numai ca incapatanarea lui era sa-l coste scump, demisia fiind discutata amplu dupa reinceperea competitiilor unde este angrenata FC Barcelona, pentru ca Zubi s-a hotarat sa paraseasca corabia dupa esecul cu Real Sociedad, primul dupa pauza de iarna, in care ‘Lucho’ a abuzat grosolan de functia ce-o detine, lasandu-i cu buza umflata pe cei ce au intarziat sa revina in oras la data stabilita de domnia sa in privinta reinitierii antrenamentelor obisnuite.

Printre acestia se afla Messi, care s-a aratat nemultumit de tratamentul la care este supus, iscand dupa fluierul de final de pe Anoeta anumite reactii negative in vestiar, confirmate dupa aceea de francezul Mathieu. Totusi, ceea ce-a patit la Roma nu avea sa se repete, deoarece a inteles perfect ca nu-i cazul sa arati cine-i seful si din momentul respectiv s-a bucurat de simpatia vestiarului, lucrand intens cu acestia pama cand jucatorii au ajuns sa evolueze din punct de vedere tehnico-tactic conform asteptarilor. Permutarile iminente survenite in angrenaj l-au adus in situatia de a constientiza rolul fiecarui fotbalist adus pentru a-i facilita drumul de la agonie la extaz.

Inchegarea relatiilor de joc intre titulari era singurul inconvenient, trecut cu brio in cele din urma. A fost supus unor situatii dificile, insa Luis Enrique are meritul deosebit de-a ramane calm in conditii potrivnice, transand in favoarea sa absolut orice misiune ce avea ca scop principal inlaturarea oricarui dubiu ce aplana asupra posibilitatilor sale de triumf. Era doar o chestiune de timp pana cand toate aveau sa mearga ca pe roate in cazul excentricului, dar in acelasi timp perseverentului ”Lucho” . In prezent, cu mai putin de-o luna la dispozitie pana cand sezonul competitional se va incheia, Barça a supravietuit oricaror provocari, demoland totul in calea ei precum un tanc nemtesc.

 Asadar, putem constata ca viata-i dura si trebuie tratata corespunzator. Ca si-n cazul lui Pep, care a fost nevoit sa indure magia operei sale de succes, Leo Messi, unde pe ansamblul celor doua manse din semifinalele Ligii Campionilor cu Bayern a fost de-a dreptul incantator, amicul sau de nadejde poate cadea intr-o capcana, insa exista motivatia de partea lui, caci sa lupti pe trei fronturi si mai ales sa fii aproape de atingerea obiectivelor impuse nu-i rau deloc, tinand cont de scepticismul initial aratat de-o parte a suflarii blaugrana. Senzatia aceea a disparut in momentul de fata si tot ceea ce ramane de facut este sa asteptam cu totii ‘fluierul final’ . Sa fie intr-un ceas bun, mister Enrique. Visca Barça!

Lasă un comentariu